Subscribe:

Ads 468x60px

PROJE YAZIM KURALLARI Mütercim-Tercümanlık (KKÜ Fransızca)



PROJE YAZIM KURALLARI



 
1- PROJENİN ADI

2- PROJE KONUSUNUN BELİRLENMESİ

3- AMACI

4- ÖNEMİ

5- YÖNTEMİ

6- ZAMANLAMASI

7- PROJESİNİN KAPSAMI VE YÜRÜTME BİÇİMİ

8- KAĞIT BOYU ve GRAMAJI

9- SAYFA DÜZENİ

10- MAKİNE STANDARDI

11- PARAGRAF BAŞI ve SATIR ARALIĞI

12- ANA ve ARA BAŞLIKLAR

13- PROJELERİN DERLENİP CİLTLENMESİNDE SIRALAMA

14- PROJELERİN BÖLÜMLENDİRİLMESİ

15- DIŞ KAPAK

16- İÇ KAPAK

17- KAYNAKÇA

18- PROJENİN TESLİM EDİLMESİ





1- PROJENİN ADI




Projenin adı, projenin konusunu açıkça belirten bir ad olmalıdır. Çok uzun, anlaşılması güç ve çok genel proje adlarından kaçınılmalı gerekirse projenin alt başlığı konulmalıdır. Projenin adı, araştırma geliştikçe küçük ayrıntılarda değiştirilebilir. Proje 25 sayfa orijinal metinden oluşacaktır. Konunun bütünlük arz etmesi gereklidir. Bahar yarıyılında son sınıftaki her öğrencinin Yorumlu Çeviri Projeleri(Fr-Tr) ve Yorumlu Çeviri Projeleri(Tr-Fr) dersi için olmak üzere toplam 2 adet proje hazırlaması gerekecektir.





2- PROJE KONUSUNUN BELİRLENMESİ




Projenin konusunun belirlenmesi için öğrenci, danışman öğretim üyesi ile birlikte hareket eder. Öğrencinin kendisi de proje önerebilir, danışman öğretim üyesi kabul ettiği takdirde, bu projeyi sürdürebilir. Öğrenciler tarafından seçilmek istenen projelerin herhangi bir amaçla çevirisinin yapılmamış olması ön koşuldur. Eğer daha önce çevirisi yapılmış bir proje seçilmişse, bu proje geçersiz sayılacaktır. Proje konusunun belirlenmesi ve danışman öğretim üyesi tarafından onaylanması bahar döneminin ilk haftasının bitiminde tamamlanmış olmalıdır.





3- AMACI




Projenin amacı, Projenin niçin, hangi amaçla yazılmakta olduğunun anlaşılır bir biçimde açıklanmasıdır. Bazı Projelerin birden fazla amacı bulunabilir. Örneğin, kurumsal bir sorunun belirlenmesine veya çözümlenmesine yönelirken, aynı anda bu belirleme veya çözümleme ile pratik bir sorunun çözümüne katkıda bulunabileceği de umut edilebilir. Bu ve benzeri durumlarda, Projenin yöneldiği her bir düzlemdeki amacın ayrı ayrı belirtilmesi gerekir.




4- ÖNEMİ




Projenin önemi, neden başka bir konunun değil de bu konunun seçildiğinin gerekçelendirilerek açıklanması; Projenin konusu ve amacı ile doğrudan ilgili önemli çalışmaları değinilerek bunların önerilen konuyu hangi boyutları ile ele aldığının üzerinde durulmasıdır. Ayrıca, Projenin sonuçlarından kurumsal ve pratik açıdan elde edilebilecek yararlara da yer verilmelidir.




5- YÖNTEMİ




Projenin yöntemi, Projenin nasıl bir yol izlenerek geçekleştirileceği hakkında bilgilerden oluşur.





6- ZAMANLAMASI




Araştırma aşamalarından kaynak araştırması, veri toplama, uygulama, değerlendirme veya yazma aşamalarına ne kadar zaman ayrıldığı, yaklaşık tarihleri ile yazılır.



7- PROJESİNİN KAPSAMI VE YÜRÜTME BİÇİMİ




Projeye başlamadan önce, her öğrenci, projesini belirleyip projeden sorumlu öğretim üyesine sunacaktır. Proje hazırlanmasında aşağıda gösterilen proje hazırlama kuralları uygulanacaktır. Projede, konuyu oluşturan çalışmanın amacı, önemi, kapsamı, yöntemi, bilgi toplama araçları, varsayımları, tartışma konuları, literatür incelemesi ve kaynaklar ayrıntılı bir biçimde gösterilecektir. İlgili öğrenci projeyi yürütürken karşılaşmış olduğu zorlukları danışman öğretim üyesi ile birlikte aşmaya çalışır. Öğrenci çeviriyi kesinlikle kendisi yapmalıdır. Başkası tarafından çevrildiği anlaşılan projeler kabul edilmeyecektir.





8- KAĞIT BOYU




Projelerde birinci hamur, beyaz A4 kağıt kullanılacaktır. Proje ciltlendikten sonra boyutlar 20,5 x 29,5 cm olmalıdır.




9- SAYFA DÜZENİ




Sayfanın üst ve sol kenarında 3,5 cm alt ve sağ kenarında ise 2,5 cm boşluk bırakılacaktır. Sayfa numaraları parantez, çizgi kullanmadan kağıdın üst kenarından 2,5 cm aşağıya yazı çerçevesinin sağ üst köşesine yazılacaktır. İç kapak ile metin kısmının birinci sayfası dışındaki tüm sayfalara numara verilmesi gerekir. Girişe kadarki sayfalar ( i, ii, iii, iv, v, vi, vii, …) şeklinde küçük harf (miniskül) romen rakamları ile, metnin giriş bölümünden sonra başlayan sayfalar ise (1, 2, 3, 4, …) şeklinde numaralandırılmalıdır.





10- MAKİNE STANDARDI




Yazım bilgisayar ile 12 punto olarak yapılmalıdır. Büyük geniş tabloların tek sayfaya sığdırabilmesi amacıyla, yalnız tablolar 8 punto küçük boy harflerle yazılabilir ya da fotokopi ile 7-8 puntoya küçültülebilir.




11- PARAGRAF BAŞI ve SATIR ARALIĞI




Paragraflar en az bir tab (1 cm.) içeriden başlayacak, satırlar tek satır aralığı ile yazılacak, paragraf aralarında ise 2 ara boşluk verilecektir.




12- ANA ve ARA BAŞLIKLAR




Bölüm başlıkları ile bu başlıkların ilk paragrafların arasında 3 satır aralığı bir bölüm metninin sonu ile alt bölüm başlığı arasında 2 satır aralığı boşluk bırakılacaktır.


Ana başlıklar büyük (majiskül) harflerle ve koyu renk olarak yazılacak, arabaşlıklar ise majiskül harflerle yazılacaktır. Anabaşlıklar ile arabaşlıklar arasında konuyu açıklayıcı veya bağlantı sağlayıcı bulunmasına dikkat edilecektir.




13- PROJELERİN DERLENİP CİLTLENMESİNDE SIRALAMA




Projelerin derlenip ciltlenmesinde aşağıdaki sıralamaya uyulacaktır:


1- Dış Kapak (Örnek için tıklayınız)

2- İç Kapak

3- İçindekiler

4- Önsöz

5- Metin Kısmı

6- Kaynakça

7- Varsa ekler.






14- PROJELERİN BÖLÜMLENDİRİLMESİ






Projelerin bölümlendirilmesi sadece metin kısmı için söz konusudur. Fransızca ve Türkçe çevirisi karşılaştırmalı bir biçimde verilmelidir. İlk önce orijinal metin, daha sonra da çevirisi yapılan kısım verilmelidir. Diğer kısımlarda sayfa numarası verilmeyecektir. Ekler varsa bunlar Ek 1, Ek 2, … şeklinde numaralanacaktır.




15- DIŞ KAPAK




Dış kapak ciltli olacaktır. Standartlaşmayı sağlamak için kapak yazıları örnekteki harflerin boyutlarında olacaktır, kapak renginin seçiminde ise, bölümde daha önce hazırlanan projeler örnek alınacaktır. Proje başlığı, yazar adı, üniversite, bilim dalı, yer, tarih ifadesi aynen dış kapak örneğinde görüldüğü gibi ve aralarında belirgin ve ölçülü aralıklar bulunacak şekilde olacaktır.




16- İÇ KAPAK




İç kapak sayfasının içeriği ve sayfa düzeni, tümüyle dış kapağın aynı olacak, ancak Proje yazımında kullanılacak normal, beyaz A4 kağıt üzerine yazılacaktır. Dış kapak ile iç kapak sayfası arasında ve dış kapağın arkası ile Projenin son sayfası arasında boş birer sayfa bırakılacaktır.




17- KAYNAKÇA




Projelerde konunun alındığı kaynak mutlaka belirtilecek. İnternetten alınmışsa internet adresi yazılacak. Sayfanın ortasına büyük harflerle KAYNAKÇA yazılacak. Kaynakçaya bölüm numarası verilmeyecektir.




18- PROJENİN TESLİM EDİLMESİ




Projeler finallerden en geç 15 gün önce teslim edilmelidir. Bu tarihten sonra teslim edilen projeler kesinlikle değerlendirilmeye tabi tutulamayacaktır, geçersiz sayılacaktır. Eğer orijinal metin, CD veya diskete kaydedilebilecek bir biçimde ise, proje ile birlikte bir adet disket ve bir adet CD sunulacaktır.



Projeler, biri bölüm kütüphanesine konulmak üzere iki nüsha olarak teslim edilecektir.

(alıntıdır)