Subscribe:

Ads 468x60px

STAJ Mütercim-Tercümanlık (KKÜ Fransızca)



STAJ

STAJ BAŞVURU VE YÜRÜTME BİÇİMİ



1. AMAÇ

2. STAJ YERİ

3. NASIL MÜRACAAT EDİLİR ?

4. STAJ BAŞLANGICINDAN ÖNCE GEREKEN BELGELER

5. STAJ KİMLE YÜRÜTÜLECEK ?

6. STAJIN SÜRESİ NE KADARDIR ?

7. STAJ SONUNDA HANGİ BELGELER TESLİM EDİLECEKTİR?

8. STAJ DOSYASININ HAZIRLANMASI

9. STAJ DOSYASININ DEĞERLENDİRİLMESİ





1. AMAÇ:



Stajın amacı bölümümüz öğrencilerinin mezun olduktan sonra gerçek hayatta muhtemelen karşılaşabilecekleri alanlarda uzmanlık gerektiren konularda çeviri bilgi ve becerisini geliştirmek ve pratiğini yaparak mezun öğrencilerimize tecrübe kazandırmaktır.



Bu bağlamda öğrencilerimizin fakültemizde öğrendikleri bilgi ve becerileri çeviri büroları, Dışişleri Bakanlığı, AB Genel Sekreterliği gibi resmi kuruluşların yanı sıra özel sektörde, faaliyet gösteren şirket veya kuruluşlarda üç aylık süre ile yapacakları tercüme ile iş hayatının kurallarını öğrenmelerini hedeflemekteyiz.





2. STAJ YERİ:



Öğrencilerimiz, stajlarını çeviri bürolarında, özelikle Fransa ve Frankofon ülkelerle yurtdışı yazışmaların yapıldığı her türlü resmi kurumların yanı sıra özel sektörde, ticari, kültürel, bilimsel, hukuki, tıbbi konularda faaliyet gösteren şirketlerde yapabilirler.





3. NASIL MÜRACAAT EDİLİR ?



III. sınıfta olan öğrenciler Staj Başvuru Belgesini, Staj Kabul Formu\'nu ve Staj Değerlendirme Raporu\'nu ya direk olarak web sitemizden indirebilirler veya Arş. Gör. Ayhan GÜNEŞ'ten elden temin edebilirler. Ancak, öğrenci staj yapacağı yeri önceden belirleyip stajdan sorumlu öğretim üyesine bildirmesi gerekir. Öğretim üyesinin staj yapılacak yerle ilgili uygun görüşü alındıktan sonra öğrenci staj işlemlerine başlayabilir.





4. STAJ BAŞLANGICINDAN ÖNCE GEREKEN BELGELER






Öğrenciler Staj Başvuru Belgesini web sitemizden temin ettikten sonra bu belgeyi bilgisayar ortamında doldurup Staj İzleme Komisyonu tarafından onaylanmak üzere Arş. Gör. Ayhan GÜNEŞ'e teslim edecekler. Staj İzleme Komisyonu tarafından onaylanan belge ile birlikte staj yapacakları kuruma başvuracaklardır.






Staj Kabul Formu Staj Başvuru Belgesiyle birlikte staj yapılacak kuruma verilecek ve söz konusu kurum tarafından staj başvurusu kabul edildikten sonra Staj Kabul Formu Staj İzleme Komisyonu adına Arş. Gör. Ayhan GÜNEŞ'e elden veya posta yoluyla ulaştırılacaktır.






Staj Değerlendirme Raporu, staj başlangıcında staj yapılan kuruma verilecek, öğrencinin stajı bittikten sonra staj yapılan kurumun yetkilisi tarafından doldurularak Staj İzleme Komisyonu adına posta yoluyla veya öğrenci ile elden Arş. Gör. Ayhan GÜNEŞ'e ulaştırılacaktır.





5. STAJ KİMLE YÜRÜTÜLECEK ?



Öğrenci staja müracaat için, daha önce tercih etmiş olduğu İhtisas Çevirisi dersinden sorumlu öğretim üyesi ile birlikte staj ile ilgili bütün işlemleri yürütür. Staj sonunda hazırlamış olduğu dosyayı da aynı öğretim üyesine sunar.





6. STAJIN SÜRESİ NE KADARDIR ?



Stajlar yaz tatilinde yapılacaktır. Stajın süresi en az 45 iş günü olacaktır.





7. STAJ SONUNDA HANGİ BELGELER TESLİM EDİLECEKTİR?



Öğrenci stajını tamamladıktan sonra aşağıdaki iki belgeyi Staj İzleme Komisyonu adına elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla Arş. Gör. Ayhan GÜNEŞ'e teslim edecektir. Bu iki belge Staj İzleme Komisyonu tarafından değerlendirilip sonuç öğrenciye bildirilecektir.



a) Staj Kabul Formu



b) Staj Değerlendirme Raporu





8. STAJ DOSYASI:



a) Staj dosyasının hazırlanması



Öğrenciler, staj süresince Türkçe\'den Fransızca\'ya ve Fransızca\'dan Türkçe\'ye çevirmiş oldukları belge ve metinleri, 40 sayfa orijinal Fransızca, 40 sayfa orijinal Türkçe olmak üzere çevirileriyle birlikte toplam 160 sayfa olacak şekilde iki ayrı dosya haline getireceklerdir. Getirecekleri bu dosyalar Özel ve Kamu Kuruluşlarında Mesleki Çeviri dersinde ilgili öğretim üyesi tarafından incelenecektir. Öğrenciler dosyaları ile ilgili sorularını bu öğretim üyesine soracaklardır.



Staj dosyasının hazırlanmasında proje kuralları göz önünde bulundurulacaktır.



b) Staj dosyasının teslim edilmesi



Staj dosyaları staj dönemini takip eden güz yarıyılında final sınavlarından en geç 15 (onbeş) gün veya mümkünse daha önce teslim edilmelidir.





9. STAJ DOSYASININ DEĞERLENDİRİLMESİ



Öğrencinin sorumlu öğretim üyesine sunacağı dosya 100 üzerinden değerlendirilir.


 (alıntıdır)